Traditionele Marokkaanse Couscous met melk en pompoen

2006-01-18
Average Member Rating

forkforkforkforkfork (3.8 / 5)

3.8 5 4
Rate this recipe

fork fork fork fork fork

4 People rated this recipe

Related Recipes:
  • Marokkaanse ijstaart fruitsalade

    Marokkaanse ijstaart fruitsalade

  • Heerlijke gevulde Marokkaanse panbroodjes Batbot met gehakt

    Heerlijke Marokkaanse panbroodjes Batbot gevulde met gehakt

  • Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

    Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

  • Mini tortilla's recept

    Mini tortilla’s

  • Barbecue chicken pizza

    Barbecue chicken pizza

Nutritional Info

This information is per serving.

  • Vegetarisch

    Ja
  • Lactose

    Ja
  • Dieet

    Nee

Couscous met melk en pompoen is een traditioneel Marokkaans Rif gerecht. Couscous is een zeer populair gerecht in Noord-Afrika.

Ingredients

  • - 1 kg couscous
  • - 600 ml water
  • - 1 pompoen
  • - 700 ml gekookte melk
  • - zout
  • - zonnebloemolie
  • - beetje (room) boter.
  • Verder:
  • - stoompan
  • - 2 pannetjes

Method

Step 1

We beginnen met het bereiden van de couscous. Doe de couscous in een grote teil of bak en voeg hierbij ruime water aan toe en een scheut zonnebloemolie bij. ´Was´ de couscous op deze manier en giet voorzichtig het water weg. Giet dan weer water bij en laat de couscous ongeveer 15 minuten weken, totdat al het water in de couscous is opgenomen.

Zet ondertussen de stoompan op het vuur.

Step 2

Haal met je handen de korrels los totdat de couscous niet meer plakt. Dit doe je door de couscous korrels voorzichtig en zachtjes tussen je handpalmen te draaien.

Wanneer de couscous korrels niet meer aan elkaar geplakt is, schep je de couscous in de bovenste deel van je stoompan.

Let op! Niet de couscous plat drukken in de pan, maar er luchtig in scheppen!

Laat dit ongeveer 20 minuten stomen.

Step 3

Na 20 minuten giet je de couscous weer in de teil/bak en laat het even afkoelen. Haal met een vork of met schone handen de korrels weer uit elkaar. Verdeel (scheut voor scheut) ongeveer 2 glazen koud water over de couscous en roer het met je handen. Dek het af en laat het ongeveer 15 minuten even staan, zodat de couscous het water in zicht kan opnemen.

Step 4

Vervolgens gaat de couscous weer in de bovenste deel van de pan om weer te stomen. Na ongeveer 20 minuten gaat de couscous weer in de teil en haal je de korrels uit elkaar. Verdeel (scheut voor scheut) ongeveer 1 glas koud water over de couscous en roer het met je handen. Let op dat het nog erg warm kan zijn!

Daarna haal je het weer met je handen/vork uit elkaar en doe dan de (room)boter door de korrels totdat het erin kan smelten.

Step 5

Voor de laatste keer gaat de couscous weer in de stoompan en laat je het nogmaals 20 minuten stomen.

Step 6

Schil de pompoen en kook het gaar in water met zout.
Wanneer de pompoen gaar is voeg je er warme melk toe (bij het water). Proef of er in de melk voldoende zout in zit.

Step 7

Serveren:

Schep de couscous als een berg op een ruime,diepe bord.

Schenk de hete melk erover totdat de couscous onder de melk zit en laat het een paar minuten intrekken. Proef ondertussen of er voldoende zout in zit in combinatie met de couscous.
Wanneer er te weinig is zit kun je wat meer zout in de overgebleven melk toevoegen.

Verwarm de overgebleven melk weer op en schenk die over de couscous heen.

Tot slot leg je voorzichtig de pompoen stukken in het midden neer.

Couscous wordt gemaakt van grof gemalen durumtarwe (gries). Van hiermee gemaakt deeg wordt in een draaitrommel bolletjes gevormd die net zoals houdbare pasta’s worden gedroogd. Ze zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Zowel de deegbolletjes zelf als de gerechten die ermee worden gemaakt, worden couscous genoemd.

In de landen van Noord-Afrika wordt couscous als het nationale gerecht beschouwd, zoals rijstgerechten dat zijn voor veel Aziatische landen en aardappelgerechten voor veel westerse landen. In de westerse keuken heeft couscous, als onderdeel van de internationale keuken, sinds de jaren negentig van de 20e eeuw veel aan populariteit gewonnen.

Couscous wordt door Marokkanen traditioneel op vrijdag gegeten. De vrijdag is een dag die bij moslims een bijzondere plaats inneemt als dag van de samenkomst van de gemeenschap. Couscous heeft dan ook een belangrijke culturele betekenis.

Comments (4)

  1. posted by MADAME CUISINE on 18-01-2006

    Voor de dames die zolang moesten wachten.. SORRY,maar ik kon het vorige recept niet typen bij die foto…
    Dus ik heb het op nieuw geplaatst.

  2. posted by faatje29 on 20-01-2006

    ZIET ER HEERLIJK UIT!!!!!
    MAAKT MIJN MOEDER OOK SOMS.

    ALLAH JE3 TIK SEHAH

  3. posted by nour on 22-01-2006

    ja dit ken ik ook

  4. posted by nahnah on 30-01-2009

    hoi ja zeker lekker maak het ook vaak in de winter, maar ik gebruik melk poeder completa, zalig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.