Tajine van lamsvlees met pruimen en abrikozen

2017-11-27
  • Porties : 6-8 personen
  • Kooktijd : 3:00 u
Beoordeel dit recept:

Tajine van lamsvlees is (naast couscous) mijn lievelingsgerecht uit de Marokkaanse keuken. Heerlijk zacht en mals vlees in een kruidige saus met wat zoete pruimen en abrikozen die net een ander smaakje geven, echt heerlijk gewoon! Ik maak het voor bezoek, maar ook regelmatig voor onszelf. Mijn zoontje is er ook gek op, zowel op het vlees als op de pruimen en abrikozen (die zijn lekker zoet). Ik maak het trouwens ook vaak met tutti frutti, dan zit er ook nog peer en appel bij. En je kunt er nog wat gebakken amandelen over strooien of de pruimen door sesamzaad rollen.

Inmiddels heb ik een video voor jullie gemaakt, zodat het helemaal makkelijk wordt om te maken!

Ingrediënten

  • 2 kilo vlees (lam of kalf)
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 2 knoflookteentjes, uitgeperst
  • Paar takjes platte peterselie, fijngehakt
  • Paar takjes koriander, fijngehakt
  • 1 tl zout
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl gember
  • 1 tl kurkuma
  • Mespuntje kaneel
  • Kokend water
  • Voor de pruimen en abrikozen:
  • 200 gr gedroogde pruimen
  • 200 gr gedroogde abrikozen
  • 2 el suiker
  • 1 kopje water
  • (1 kaneelstokje)
  • 1 tl kaneel
  • Verder:
  • Handje amandelen

Werkwijze

Stap1

Bak het vlees aan in olijfolie en bak aan alle kanten bruin. Voeg de ui, knoflook en kruiden toe en meng goed. Bak even aan en laat op laag vuur 10 minuten bakken. Voeg dan kokend water toe tot het vlees net niet helemaal onder staat. Breng aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat het vlees 1.5-3 uur op laag vuur stoven tot het gaar is en makkelijk van het bot loslaat. De duur hangt af van de kwaliteit en het soort vlees. Als het gaar is, haal je het vlees uit de pan en leg het in een braadslede. Leg er wat klontjes boter op en zet in een oven van 200 graden tot het vlees mooi bruin is. Laat ondertussen de saus op hoog vuur zonder deksel inkoken tot een mooie dikke saus.

Stap2

Stoof de pruimen en abrikozen met de suiker, water,kaneelstokje en kaneel tot het lekker zacht is. Pel de amandelen en bak ze in wat olie goudbruin en knapperig. Serveer het vlees met de pruimen, abrikozen en amandelen en lekker vers brood.

Nog een paar tips:

  • Gebruik kalfsvlees of lamsvlees van goede kwaliteit;
  • Neem grove stukken, met bot en wat stukken vet. Dat zorgt voor mals vlees met meer smaak.
  • Laat het lekker lang op laag vuur sudderen en gebruik geen snelkookpan, dat komt de smaak niet ten goede.
  • Gebruik verse peterselie en koriander, geen gedroogde.

Deel dit recept met anderen

Ik ben Ellouisa, 31 jaar jong..

Meer van deze
Chef-kok »
Gemiddelde waardering

(4.3 / 5)

4.3 5 12
Beoordeel dit recept

12 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten:
  • Vers en zacht stokbrood met zonnebloempitten en zwarte komijn

    Stokbrood vers en zacht met zonnebloempitten en zwarte komijn

  • Harchakoekjes in de vorm van ghribia

    Harchakoekjes in de vorm van ghribia

  • Marokkaanse ijstaart fruitsalade

    Marokkaanse ijstaart fruitsalade

  • Heerlijke gevulde Marokkaanse panbroodjes Batbot met gehakt

    Heerlijke Marokkaanse panbroodjes Batbot gevulde met gehakt

  • Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

    Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.