Marokkaanse vijgenkoekjes

2006-01-13
  • Porties : een bord vol
  • Bereidingstijd : 30m
Beoordeel dit recept:

Ingrediënten

  • Het amandeldeeg:
    * 200 gr. gemalen amandelen,
    * 2 eiwitten,
    * 100 gr. poedersuiker,
    * enkele druppels groene kleurstof.
    Het biscuitdeeg (vulling):
    * 100 gr. meel,
    * 100 gr.kristalsuiker,
    * 4 eieren,
    * 1 zakje vanillesuiker,
    * 50 gr. boter,
    * abrikozenjam of aardbeienjam.
    * zakje bakpoeder,

Werkwijze

Stap1

Doe in een ruime kom de fijngemalen amandelen. Voeg de poedersuiker en de eiwitten toe en meng dit goed door elkaar. Vervolgens voeg je enkele druppels kleurstof toe. Kneed het deeg door elkaar heen, het moet zeer soepel zijn.

Doe de kristalsuiker, eigeel, vanillesuiker en de gist in een ruime kom. Met behulp van een garde of handmixer klop het je geheel schuimig.

Voeg het meel en de boter toe en kneed tot je een gelijkmatige deeg krijgt. Klop het eigeel goed schuimig dat het wit wordt en meng dit verder bij het deeg. Doe het deeg in een vorm en laat het ongeveer 15 minuten bakken in de oven. Haal de biscuit uit de oven en laat het afkoelen. Snijd de biscuit grof in stukken en kneed het weer tot een deeg. Voeg een beetje jam toe om weer een gelijkmatige deeg te krijgen. Maak van het deeg kleine bolletjes ter grootte van een kers.

Pak het amandeldeeg. SRol het deeg uit met een dikte van 1 cm.

Met behulp van een glas snijdt je er cirkels uit van ongeveer 5 cm doorsnede. Doe op elke cirkel een bolletje biscuit . Bedek met het amandeldeeg het rondje en sluit af met een lange sliertje in een vorm van een vijg. Druk het deeg goed aan met je handen (of met een mes).

Bestrooi poedersuiker over de vijgjes heen. Schud de overtollige poedersuiker weg van de vijgjes en zet ze in vormpjes neer.

Deel dit recept met anderen
Gemiddelde waardering

(4.1 / 5)

4.1 5 13
Beoordeel dit recept

13 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten:
  • Vers en zacht stokbrood met zonnebloempitten en zwarte komijn

    Stokbrood vers en zacht met zonnebloempitten en zwarte komijn

  • Harchakoekjes in de vorm van ghribia

    Harchakoekjes in de vorm van ghribia

  • Marokkaanse ijstaart fruitsalade

    Marokkaanse ijstaart fruitsalade

  • Heerlijke gevulde Marokkaanse panbroodjes Batbot met gehakt

    Heerlijke Marokkaanse panbroodjes Batbot gevulde met gehakt

  • Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

    Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

Info voedingswaarde

Deze informatie is per portie.

  • Vegetarisch

    Ja
  • Lactose

    Nee
  • Dieet

    Nee
  • Gluten

    Nee
  • Kcal

    Onbekend
  • Vet

    Onbekend
  • Eiwitten

    Onbekend
  • Carbohydraten

    Onbekend

Reacties (26)

  1. Geplaatst door Goegie* aan 13-01-2006

    Echt Masha Allah!Mijn schoonouders komen volgende week terug van de Hajj, dus ga ze zeker mooi! Super leuk idee met die vijgen!

  2. Geplaatst door receptenvrouw aan 13-01-2006

    ik heb deze koekjes altijd al mooi gevonden maar ik heb ze nog nooit gemaakt misschien dat het nu wel tijd word om te maken

  3. Geplaatst door women aan 14-01-2006

    nou succes dames ik ben benieuwd

  4. Geplaatst door Goegie* aan 14-01-2006

    Zeg women? In welke vorm bak je die biscuit?

  5. Geplaatst door women aan 16-01-2006

    wat voor vorm zo een waar je pastila in bakt in de oven zo een b.v
    nou succes

  6. Geplaatst door Goegie* aan 16-01-2006

    Dankjewel women, ik was echt aan het wachten op je reactie, ik ga ze straks gelijk maken! Liefs

  7. Geplaatst door women aan 16-01-2006

    ok sorry dat ik niet eerder reageerden was druk bezig met een verbouwing hier in mijn huis maar ik hoor het wel of het gelukt is groetjes women

  8. Geplaatst door Goegie* aan 17-01-2006

    Dat geeft niet hoor..Ik heb ze gemaakt en ze zijn zeker gelukt, echt heerlijk, precies marsepijn he? Mijn man was meteen verslaafd! Bedankt voor het receptje!

  9. Geplaatst door 311276 aan 17-01-2006

    er staat twee keer geschreven bij de bereidingswijze dat je eigeel moet toevoegen hoe zit dat nou?
    kan iemand mij vertellen wat er nou precies bedoelt wordt?

  10. Geplaatst door 311276 aan 17-01-2006

    en op hoeveel graden moet je het biscuit bakken?

  11. Geplaatst door faam aan 18-01-2006

    Mashallah tbarkellah 3lik…. Ze zien er lekker uit, ze lijken sprekend op echte vijgen.

  12. Geplaatst door women aan 22-01-2006

    bedankt faam voor je lieve waardevolle opmerking

  13. Geplaatst door women aan 22-01-2006

    je moet het 2 keer bij voegen zoals het geschreven staat 311276

  14. Geplaatst door women aan 22-01-2006

    en oven stand is bij mij 160 ik heb hete lucht oven maar dat is bij iedereen verschillend het moet niet te heet zijn snap je nou succes

  15. Geplaatst door nadiabe aan 08-02-2006

    Salaam Women
    Tbarkellah hliek. Echt prachtig.
    Hoeveel eigelen moet je nu eigenlijk mengen met het kristalsuiker enzo en hoeveel moet je er apart schuimig opkloppen. Of bedoel je dat je de eiwitten schuimig moet opkloppen?
    Ik zie dat de vraag al eens gesteld geweest is maar ik begrijp het antwoord niet goed. Sorry daarvoor.
    Chokran

  16. Geplaatst door nadiabe aan 16-02-2006

    Salaam women
    Ik wil heel graag die koekjes eens uit proberen maar ik heb echt een antwoordje nodig van jou. Please laat iets weten.
    Chokran

  17. Geplaatst door ouminsaf aan 03-04-2006

    salaam women, ik heb deze koekjes vorige week gemaakt.maar heb een vraagje de amandeldeeg was nogal lopen en dus kon het zeker niet uitrollen om cirkels vanuit te snijden. kan het zijn dat ik enkel 1 eiwit moet doen ipv 2? Choekran , als je mij hierbij kan helpen

  18. Geplaatst door gelderse aan 09-09-2006

    Ouminsaf ik heb maar 1 eiwit gebruikt en het een dag in de koelkast laten rusten.Zo wordt het steviger. Ondanks dat bleef het kleven op je handen. Ik heb net zo lang poedersuiker toegevoegt. Tot het goed bewerkbaar was.

  19. Geplaatst door ILDIKO aan 28-04-2007

    Beste meisjes!
    In het recept, heb ik een grote fout ontdekt. Bij het Ingredienten kan ik GEEn gist terug finden maar WEL bakpoeder. Maar bij het bereiding WEL gist vind ik . Ik will graag weten, welke WEL bij de recept hoort. Bedankt en groetjes!

  20. Geplaatst door sjaahida aan 29-04-2007

    ik denk niet dat het een fout is … de meeste koekjes worden namelijk met bakpoeder gemaakt, broodprodukten worden meer met gist gemaakt.

  21. Geplaatst door ILDIKO aan 02-05-2007

    Hallo meisjes! Sorry Sjaahida, maar je hebt gelijk, maar dat bedoelde ik niet. Het is één recept wat er staat, maar bij de ingrediënten van die ene recept staat dat er 1/2 zakje bakpoeder in moet en bij de bereidingswijze van die recept staat er opeens dat er gist in moet met het mengen van suiker en de eigeel, wordt er dan hier hetzelfde bedoelt of is het een typfoutje? deze probleem ben ik tegen gekomen in de recept van de Marokkaanse Vijgenkoekjes!
    Alvast Bedankt!
    (ps: niet slecht bedoelt!)

  22. Geplaatst door zinebtjuh aan 20-05-2007

    ik heb ze geprobeert te maken alleen ze nemen zo veel tijd in beslag en zo moeilijkkkkkkk !

  23. Geplaatst door sadiye aan 06-10-2008

    bij mij is het gelukt sow echt heel lekker het lijkt echt op vijgen groen van buiten en binnen zie je zo de deeg en de aarbeipitten erdoorheen grappig is dat 😀 😀

  24. Geplaatst door esmee aan 04-12-2008

    sadiye, was het moeilijk om te maken, hoe lang was je ermee bezig?

    Heb je nog tips:P

  25. Geplaatst door sadiye aan 05-12-2008

    alleen met dat uitrollen van de buitenkant(was zacht)had ik wat problemen mee plakte een beetje aan de deegroller maar ik dee er gemalen amandelen er bij om het deeg harder te maken.maar het deeg is wel rekbaar toen ik die rondjes met een uitsteekvormpje eruit deed kreeg ik hem ook moelijk uit de vorm maar overheen die deegballen doen was wel goed je kan het zelf vormeren.

  26. Geplaatst door Amifati aan 18-09-2009

    moten de amandelen gebakken zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.