Marokkaanse Couscous met kipjes (h’mamat)

2006-02-17
  • Prep Time: 45m
Average Member Rating

forkforkforkforkfork (4.6 / 5)

4.6 5 11
Rate this recipe

fork fork fork fork fork

11 People rated this recipe

Related Recipes:
  • Marokkaanse ijstaart fruitsalade

    Marokkaanse ijstaart fruitsalade

  • Heerlijke gevulde Marokkaanse panbroodjes Batbot met gehakt

    Heerlijke Marokkaanse panbroodjes Batbot gevulde met gehakt

  • Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

    Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

  • Mini tortilla's recept

    Mini tortilla’s

  • Barbecue chicken pizza

    Barbecue chicken pizza

Nutritional Info

This information is per serving.

  • Vegetarisch

    Nee
  • Lactose

    Nee
  • Dieet

    Nee
  • Gluten

    Nee
  • Kcal

    Onbekend
  • Vet

    Onbekend
  • Eiwitten

    Onbekend
  • Carbohydraten

    Onbekend

Couscous is een zeer populair gerecht in Noord-Afrika. Het wordt gemaakt van grof gemalen durumtarwe (gries). Van hiermee gemaakt deeg wordt in een draaitrommel bolletjes gevormd die net zoals houdbare pasta’s worden gedroogd. Ze zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Zowel de deegbolletjes zelf als de gerechten die ermee worden gemaakt, worden couscous genoemd.

(kuskus) is een verbastering van het Arabische woord ‘keskes’. Een keskes is een uit twee delen bestaande kookpot die veel gebruikt werd door woestijnbewoners omdat dit een effectieve manier is om water te sparen in het droge klimaat. Omdat couscous altijd werd klaargemaakt in een keskes, werd het gerecht kuskus genoemd. De kookpot werd keskes genoemd, omdat de twee onderdelen van de kookpot de vorm van twee bekers hebben. Het woord beker is in het Arabisch ‘kes’, en twee bekers worden dus ‘keskes’ genoemd.

Het wordt veel gegeten in Noord-Afrika, vooral in de gebieden boven de Sahara. Hoe verder richting het Midden-Oosten hoe minder vaak couscous wordt gegeten. Ook op Sicilië wordt het gegeten. kuskus is een oud gerecht. De oudste schriftelijke verwijzing is te vinden in het dertiende-eeuwse Andalusische kookboek Kitāb al-ṭabīkh fī al-Maghrib wa’l-Āndalus. Daarin wordt gerefereerd aan een bekend recept uit Marrakesh, alcuzcuz fitīyānī.

In de landen van Noord-Afrika wordt couscous als het nationale gerecht beschouwd, zoals rijstgerechten dat zijn voor veel Aziatische landen en aardappelgerechten voor veel westerse landen. In de westerse keuken heeft couscous, als onderdeel van de internationale keuken, sinds de jaren negentig van de 20e eeuw veel aan populariteit gewonnen.

Couscous wordt door Marokkanen traditioneel op vrijdag gegeten. De vrijdag is een dag die bij moslims een bijzondere plaats inneemt als dag van de samenkomst van de gemeenschap. Het heeft dan ook een belangrijke culturele betekenis.

Ingredients

  • Voor de jus:
  • - 2 kleine kipjes (in Marokko worden die kleintjes h'mamat genoemd, maar 't zijn geen duiven)
  • - 1 grote ui; in ringen
  • - 2 a 3 saffraandraadjes
  • - 2 tl nootmuskaat
  • - 2 tl kardemom
  • - peper zout
  • - koriander peterselie
  • - Voor de couscous:
  • - 500 gr. couscous
  • - argan olie (deze heeft een geurig karakter)
  • - kaneel
  • - mazhar
  • - blanke rozijnen; gewassen
  • - 100 gr tot 200 gr dadels
  • - hele amandelen; geschild in olie gebakken

Method

Step 1

De amandelen bakken in olie. Je kan beter gepelde witte amandelen kopen omdat het je veel werk bespaart. In een pan met olie: de kipjes, ui saffraandraadjes, nootmuskaat, kardemom goed over elkaar wrijven, peper en zout erbij en op de gebruikelijke manier koken, bosje kor/peterselie erbij. Zorg dat je jus overhoudt voor de couscous later.

Step 2

De couscous een paar keer stomen in de couscouspan. Bij de derde keer (of wanneer je voelt dat ie bijna goed is), voeg je de rozijnen toe en stop je de couscous voor de laatste keer terug in de stoompan.

Step 3

De gestoomde couscous met de hand losmaken, 1 tl kaneel en 1 tl mazhar mengen en toevoegen. Even omscheppen, argan olie (hoeveelheid naar smaak) erover heen sprenkelen en weer omscheppen. De dadels half opensnijden, de pitjes eruit halen en de gebakken amandelen erin stoppen. Wat amandelen achter de hand houden voor aparte decoratie.

Step 4

Een deel van de couscous in een mooie schaal scheppen en wat jus er op sprenkelen. Weer een laagje couscous en dan de kipjes erop schikken.

De rest van de jus erover heen (maar niet te veel anders wordt 't te nattig) Rondom de schaal maak je om en om verticale lijntjes/rijtjes van kaneel en gevulde dadels, dus eerst een lijntje kaneel en dan een rijtje dadels en zo verder.

Step 5

De rest van de losse amandelen in de lege vakjes tussen de rijtjes kaneel en gevulde dadels over je schaal versieren.

Heel erg lekker!

Comments (2)

  1. posted by nour on 17-02-2006

    wat bedoel je met saffraanhaartjes

  2. posted by Elamira on 17-02-2006

    Ik bedoel de draadjes en geen poeder. Ik heb het geloof ik te letterlijk vertaald….za3fraan sha3ra heet het in het Arabisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.