Traditionele Marokkaanse couscous met groenten en kip

2017-12-08
  • Servings: 6 tot 10 personen
Average Member Rating

forkforkforkforkfork (4.5 / 5)

4.5 5 4
Rate this recipe

fork fork fork fork fork

4 People rated this recipe

Related Recipes:
  • Marokkaanse ijstaart fruitsalade

    Marokkaanse ijstaart fruitsalade

  • Heerlijke gevulde Marokkaanse panbroodjes Batbot met gehakt

    Heerlijke Marokkaanse panbroodjes Batbot gevulde met gehakt

  • Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

    Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

  • Mini tortilla's recept

    Mini tortilla’s

  • Barbecue chicken pizza

    Barbecue chicken pizza

Dit recept van couscous met groenten en kip is voor 6 tot 10 personen. Couscous is een zeer populair gerecht in Noord-Afrika. Couscous wordt gemaakt van grof gemalen durumtarwe (gries). Van hiermee gemaakt deeg wordt in een draaitrommel bolletjes gevormd die net zoals houdbare pasta’s worden gedroogd. Ze zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Zowel de deegbolletjes zelf als de gerechten die ermee worden gemaakt, worden couscous genoemd.

Ingredients

  • - 1 kip, in stukken
  • - 1 kilo couscous
  • - 4 uien, grof gehakt
  • - een kwart bosje fijngehakte peterselie
  • - een kwart bosje fijngehakte koriander
  • - 500 gram pompoen
  • - 2 tomaten
  • - 4 winterpenen
  • - 2 courgettes
  • - 4 koolraapjes
  • - 1 of 2 witte kool
  • - een kwart bloemkool
  • - bakje doperwten
  • - een bakje kikkererwten
  • - 2 theelepels paprikapoeder
  • - 2 theelepels peper
  • - 2 theelepels gemberpoeder
  • - 2 theelepels komijn
  • - zout
  • - 1 zakje saffraanpoeder
  • - zonnebloemolie
  • - 6 a 7 eetlepels olijfolie
  • - 1 a 2 eetlepels boter
  • - een paar blokjes (couscous) groentebouillon
  • - 2 liter water
  • Verder nodig:
  • - Een cousouspan of als je die niet hebt een gewone stoompan.
  • - 2 pannen
  • - een grote diepe schaal om de couscous is te bereiden

Method

Step 1

De couscous:

Doe wat water in de stoompan/ couscouspan en zet het op het vuur totdat het gaat koken.

Begin met de couscous, doe het in een schaal en giet hierin een scheut zonnebloemolie. Roer dit goed door elkaar totdat alle couscouskorrels in aanraking zijn gekomen met de olie. Giet daarna lauw warm water over de couscous totdat het helemaal onder staat. Giet het overtollige water eruit en laat de couscous een tijdje wellen (ongeveer 10 minuten). Indien het nodig is doe je er nog wat water bij.

Step 2

Als de couscous al het water heeft opgenomen probeer je de couscous zodanig los te wrijven tussen je vingers dat er losse korreltjes ontstaan. Zorg ervoor dat er geen klontjes in de couscous zitten. Alle couscous korreltjes moeten los zijn.

Wanneer je dat gedaan hebt giet je voorzichtig de couscous in het bovenste deel van de stoompan en laat dit geheel ongeveer 30 minuten stomen.

Step 3

Haal na 30 minuten de couscous uit de stoompan en doe deze in de schaal. Doe er 2 eetlepels boter bij en roer met een vork door de couscous, op deze manier maak je ook de couscouskorrels ook los. Wanneer de couscous droog aanvoelt sproei je er een glas water bij en meng je dit goed door elkaar.

Herhaal het bovengenoemde proces nog 2 keer. Ondertussen heb je de couscous al 3 keer gestoomd.

Step 4

De groenten: Tijdens het wellen van de couscous maak je de groenten schoon en schil je de uien, courgettes, de wortels, de pompoen en de koolraapjes.

Snijd alle groenten in grote stukken! (Zie foto)

Step 5

Giet een flinke scheut olijfolie in een ruime pan en laat hierin de stukken kip in bakken, strooi er wat zout over. Laat dit op een middelmatig vuur bakken, met een deksel op de pan.

Wanneer de kip stukken goed gebakken zijn strooi je de grof gesneden uien eraan toe. Laat dit met de kip fruiten. Vervolgens doe je de tomaten erbij.

Doe de kruiden erbij, de peper, zout, het paprikapoeder, het gemberpoeder, het zakje saffraan, de fijngehakte peterselie en koriander. Doe er 2 liter water bij en de groentebouillonblokjes. Laat dit geheel goed koken.

Step 6

Neem een andere pan om hierin de grote stukken groenten in de koken. Ik doe dit apart zodat het straks makkelijker is met het opscheppen op het bord. Zo blijven de groenten mooi heel.

Neem wat ´vocht saus´ van de andere pan waarin de kip in zit en giet het over in de andere pan. Leg hierin de groenten; wortels, koolraap, doperwten, kikkererwten en laat dit gaar worden. Na ongeveer 30 minuten koken, voeg je hierbij de bloemkool, courgette, koolraapjes en pompoen toe. De witte kool kun je in een klein pannetje met wat ´vocht saus´ van de kip-pan apart laten koken, omdat de kool iets langer moet koken.

De groente moeten gaar zijn, maar mag niet uit elkaar vallen. Dit kun je controleren door even met een vork in de groente te prikken. Indien nodig doe je er wat zout bij.

Step 7

Bord opmaken: Doe de gestoomde couscous in een grote Marokkaanse bord of schaal. Maak de couscous iets plat (niet te hard plat drukken!!). Hierop komen de groenten.

Versier nu je bord, begin met het verdelen van de kip. Vervolgens de rest van de groenten versier je de schaal met couscous.

Succes!

Je kunt ook een pakje couscous volgens de Nederlandse bereidingswijze klaar maken. Maar gestoomd couscous is wel het lekkerst.


Wat de groenten betreft kun je ook andere groenten erbij doen zoals tuinbonen, aubergines, spruitjes, sperziebonen enz.


Je kunt ook groenten weg laten als het niet lekker of te veel vindt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.