Bokkenpootjes

2015-01-23
  • Yield: 20
  • Servings: 1
  • Prep Time: 30m
  • Cook Time: 1:15 h
Average Member Rating

forkforkforkforkfork (3.2 / 5)

3.2 5 5
Rate this recipe

fork fork fork fork fork

5 People rated this recipe

Related Recipes:
  • Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

    Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

  • Fruittaartje kiwi-aardbei met chocolade ganache

    Fruittaartje kiwi-aardbei met chocolade ganache

  • Mississippi Mud pie - Amerikaanse chocoladetaart

    Mississippi Mud pie – Amerikaanse chocoladetaart

  • Chocolade paastaart

    Chocolade paastaart

  • Zachte pretzels snelle broodjes om te maken

    Zachte pretzels snelle broodjes om te maken

Nutritional Info

This information is per serving.

  • Vegetarisch

    Nee
  • Lactose

    Nee
  • Dieet

    Nee
  • Gluten

    Nee

Een bokkenpootje is een koekje, waarvan de vorm en het uiterlijk de aanleiding tot de benaming gaf. Het is het product van de banketbakker en bestaat uit twee amandel meringues die aan de uiteinden in chocolade zijn gedompeld. De twee koekhelften werden aaneen geplakt met abrikozengelei maar tegenwoordig wordt veelal een botercrème gebruikt.

De bokkenpoot komt van origine uit de bakkerij van Jan Pieter Schellema van de bakkerij Schellema en zonen uit Tuitjenhorn. Het verhaal gaat dat er vroeger aldaar op de begraafplaats bij de kerk (1859) en het patronaatsgebouw er jaarlijks over de overledenen werd gewaakt door middel van een traditioneel Tuitjehornse gewoonte; banket eten. Jan Pieter heeft de receptuur voor de inmiddels bekende bokkenpoot ooit in opdracht van de lokale dominee bedacht, de bokkenpoot staat symbool voor de poten van de duivel; het eten van een bokkenpootje zou de herdachte overledenen beschermen tegen het kwaad in het hiernamaals.

Ingredients

  • 2 eiwitten
  • 100 gram gemalen amandelen
  • 100 gram suiker
  • 2 repen pure chocolade
  • abrikozenjam

Method

Step 1

Pel de amandelen en maal ze fijn. Schaaf de overige amandelen in dunne schilfers.

Step 2

Klop de eiwitten stijf, vermeng ze, steeds kloppende, met suiker, die bij kleine hoeveelheden wordt toegevoegd, zodat een taaiachtige witglanzende massa ontstaat.

Step 3

Schep hierdoor de gemalen amandelen, houd iets achter om te bestrooien, en spuit van dit mengsel met een grove spuit reepjes op een met bakpapier bekleed bakblik, dat tevoren met boter bestreken is.

Step 4

Bestrooi de reepjes met de overgebleven amandelen.

Step 5

Laat de koekjes in een oven van 150 graden in 5 kwartier heel langzaam lichtbruin van kleur en bros worden.

Step 6

Neem ze van het bakblik, en bestrijk de helft met abrikozenjam, en leg er een tweede koekje boven op en doop de uiteinden in gesmolten chocolade.

Comments (8)

  1. posted by serenity on 27-10-2005

    Klinkt makkelijk…ga ik eens een keertje proberen…Bedankt!

  2. posted by miss_rif22 on 27-10-2005

    oh heerlijk vind ik die zeg!!

    hoeveel koekjes krijg je ervan dan

  3. posted by Samyrah on 27-10-2005

    Niet veel hoor je moet het recept verdubbelen of verdrievoudigen, ik denk da laatste keer dat ik 20 bokkepootjes had…..

  4. posted by tetouania on 28-10-2005

    hey ik heb een vraagje moet je de amandelen wegen voordat je ze gaat pelen en malen, of moet je ze eerst malen en dan wegen? want ik heb die recept geprobeerd maar ze zijn niet goed gekomen ze zijn namelijk dun gekomen, want ik heb namelijk eerst de amandelen gemalen dan pas gemalen.

  5. posted by Samyrah on 28-10-2005

    Ik weeg ze voor het malen

  6. posted by Yaminaa on 04-11-2006

    Moeten ze een anderhalf uur in de oven?

  7. posted by sadiye on 14-12-2008

    hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

  8. posted by sadiye on 15-12-2008

    😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.